Globale historische ontwikkeling van Banneux.

Met u ga ik terug in de tijd en neem ik u mee naar het jaar 1933.
Na de verschijningen in Banneux werd er vrij snel besloten een kleine kapel te bouwen.
Dit gebeurde op verzoek van de ‘Witte Dame’….Maria.
In het begin van de verschijningen kwamen kleine groepen mensen naar Banneux, veelal mensen uit Banneux zelf en uit de directe omgeving.
Bij de bron werd een eenvoudig Mariabeeld geplaatst en boven het beeld een afdakje.
Op de Esplanade werd een klein altaar gebouwd om er de Eucharistievieringen te kunnen houden.

Hoe ontstonden de bedevaarten vanuit Nederland naar Banneux?

Dhr. Leo Olivers uit Maastricht had als wijnhandelaar vele klanten in de provincie Limburg en het  gedeelte van België, waar Banneux gelegen is, meerdere pastoors en kapelaans behoorden tot de klantenkring.
Zo ook Abbe Jamain, kapelaan van Banneux, behoorde tot zijn vaste klantenkring. Bij een van de bezoeken vertelde de kapelaan over de verschijningen aan Leo Olivers.
Deze was zeer onder de indruk van het verhaal van de verschijningen en op zijn beurt vertelde hij het weer aan zijn vrouw. Enkele maanden later besloten ze naar Banneux te gaan.
Het was geen eenvoudige reis, de wegen waren slecht en er was een strenge grenscontrole.
Ze waren zeer onder de indruk van wat ze beleefd hadden, steeds meer mensen vonden de weg naar Banneux.
Later werd er een eenvoudig hospitaal gebouwd. Bij het uitbreken van de oorlog in 1940 konden er geen pelgrims worden ontvangen. Na de oorlog kwamen er steeds meer mensen naar Banneux. In 1949 werden de verschijningen kerkelijk ‘goedgekeurd’ en bevestigd door de toenmalige bisschop van Luijk, Mgr. Kerkhofs.
De bisschop van Roermond, Mgr. Lemmens, nodigede Leo Olivers uit voor een gesprek. Daaruit vloeide voort dat Leo Olivers de bedevaarten vanuit Nederland zou gaan organiseren.
Er werd een centraal bureau opgericht aan de Alexander Battalaan, tevens het woonadres van Leo Olivers.
Leo Olivers beëindigde zijn werk als wijnhandelaar en ging verder als directeur van de bedevaartreizen naar Banneux. Hij had een breed sociaal netwerk en ook in de andere bisdommen en hij maakte veel propaganda. De andere bisshoppen stonden achter hem. Naast de dag bedevaarten werden er ook meerdaagse ziekenbedevaarten georganiseerd.
De zieken werden ondergebracht in Home de Vierge des Pauvres. De accommodatie bood plaats aan een 30-tal zieken.

In de provincie Nood Brabant lag de organisatie bij de Paters Assumptionisten in Boxtel. IN de vijftiger jaren groeide de bedevaart sterk uit. Zo werden ook nog de Boodschap kapel en de Franciscuskapel gebouwd, een echte aanwinst. Ook het altaar dat op de Esplanada en tot op de huidige dag in gebruik is. Begin zestiger jaren overleed dhr. Leo Olivers en zijn levenswerk werd overgenomen door zijn zoon Peter. Onder zijn leiding bloeide het Banneux werk op en ook zeker in Nederland.

Zo goed als elk bisdom organiseerden bijeenkomsten om het verhaal van Banneux door te vertellen. Met name uit Volendam kwamen er veel pelgrims. Bij de haven van Volendam staat o.a. een beeld van Maria, de Maagd der Armen. In 1980 werd besloten een grote kerk in Banneux te bouwen om de vele pelgrims er te kunnen ontvangen. Bij het bezoek van de Paus in 1985 werd de kerk in gebruik genomen. Er werd besloten het oude hospitaal te renoveren vanwege de toename van de ziekenbedevaarten en bovendien was de oude hospitaliteit n iet meer van deze tijd. Het nieuwe hospitaal werd een duidelijke verbetering voor de zieken.
Begin jaren negentig ontstond er een crisis op het centraal bureau en wel op persoonlijk vlak. Onder leiding van Pater Snijders uit Utrecht werden toen ‘nieuwe’ wegen uitgestippeld. De bisdommen gingen nauwer samenwerken en kreeg elk bisdom een zelfstandige status onder de verantwoordelijkheid van de plaatselijke bisschop. Er werd een landelijk bestuur gevormd met als voorzitter Pater Martin van Hemert. Vanuit Nederland worden nog steeds reizen georganiseerd en wel als 5 -daagse, 2-daagse en 1-daagse.

Overigens komen er enkele keren per jaar grote groepen pelgrims naar Banneux o.a. uit Polen, Korea, India en Sri Lanka.
Op 15 augustus, Maria Tenhemelopneming, komen er veel groepen naar Banneux, ook grote groepen zigeuners.

Wil Verhoeven